Hover House / Pranala Associates

Hover House / Pranala Associates

© Mario Wibowo© Mario Wibowo© Mario Wibowo© Mario Wibowo+ 33

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. A stone’s throw from the entrance, visitors will take a trip to appreciate the architecture of the house. Located in Bandung, Indonesia, Hover House features architectural themes that experience gravity. From the start, the architecture of this house wanted to show that concrete that usually seems heavy can be designed in such a way that it appears light.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
Second floor plan
Second floor plan
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

At the entrance to the house there is a cogon grass garden which complements the architecture that people can enjoy. Hover House has 3 masses which are divided according to their respective functions. Hover House has 3 masses which are divided according to their respective functions. If we enter the house area, there is an intersection that divides the entrance, the main living area, the service area, the front garden and the rear garden. So he feels that there is a separation but still remains in a unity. The house itself is preceded by a semi-open foyer, framing a striking elevation view of the main building which houses the main living quarters.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo
First floor plan
First floor plan
© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The architecture is made more rustic and brutal, which gives a different impression to visitors. The architect wanted to show that elements of brutalism can be combined with tropical architecture with a long, wide roof to control the flow of rainwater. During the design process, the architectural team had a lot of discussion as this building uses a combination of steel structure and concrete structure.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

The predominant material used throughout the project is exposed concrete with a meticulously executed wood grain texture generated by the use of “heavy grain” pine wood (Jati Belanda). In keeping with the “floating house” theme, the team of architects systematically applied the theme not only in terms of the exterior but also the interior and lighting.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo

To reinforce the feeling of ‘high’, the interior is also filled with details that emphasize the theme. The furniture is made horizontally so that there is an impression of “floating” and lightness. So the whole gravity-defying experience can be felt not only from the outside, but also when the users are inside the home.

© Mario Wibowo
© Mario Wibowo



Source link

Comments are closed.