Conversion of the old mill into a cultural center / studio nada

Conversion of the old mill into a cultural center / studio nada

© Todor Todorov© Todor Todorov© Todor Todorov© Todor Todorov+ 25


  • Architects:
    no studio

  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    285 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs
© Todor Todorov
© Todor Todorov

Text description provided by the architects. Located at the very entrance to the village, the old mill is not only an important landmark but also a meeting point for cultures, nationalities, generations and ideas. In 2022, it was transformed into a cultural center awakening the social and cultural life of the village and the region. The mill has undergone a dramatic transition from an abandoned ruin to a vibrant public space, reunited with the community to which it belongs.

© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov

The old mill was originally built in the nearby village. Later it was moved to Karpachevo and rebuilt where it is now. After its closure, it was abandoned and suffered severe damage. In 2019, the Plateau Devetaki Association decided to bring Le Moulin back to life.

© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov

The main objective of the project was the adaptation and repurposing of the abandoned building using local natural materials and recycling those available. (timber planks, tiles, adobe bricks and plaster, fired bricks, stone, etc.) The key concept was to retain the raw, rural aesthetic of the original fabric. At the same time, integrate the new function holistically and sensibly to meet new needs.

Section
Section

The main design concept for the new intervention adopted the principle of contrast and balance. Following this idea, metal elements painted in white were introduced inside in contradiction with the rustic structure in old raw wood. The newly added elements not only enhance the natural look of the old structure, but also introduce light into the interior space. A soft metallic “lace” was used to frame the banisters and ascetic furniture.

© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov

It offers both security and new features, while allowing the visitor to see the authentic elements behind it. The interplay between old and new, dark and light, “clean” and “dirty” creates a special atmosphere of harmony and balance in relation to the authentic spirit of the place. The overall result – a hybrid space that has managed to maintain its unique and authentic character, but also to meet all the contemporary needs of the newly added function.

© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov
© Todor Todorov

The 3-storey wooden structure was kept in its original state – structural reinforcement was needed to ensure visitor safety. Openings through the floors allow vertical multi-floor visual connection and communication. The 1st floor, accessible from the main entrance to the south, consists of 3 areas – information point, kitchenette and common area – a meeting place for all generations. The 2nd floor acts as a multifunctional space that provides a stage for different types of cultural events – trainings, presentations, workshops, conferences, public debates and co-working space. Visitor restrooms, storage space and bicycle rental facilities are positioned on the ground floor. To secure access to the 2nd floor, a new staircase and railings have been added. The wooden windows have been redone to their original layout and lined inside with double-glazed aluminum windows to ensure energy saving.

© Todor Todorov
© Todor Todorov

What was once an abandoned ruin is now returned to the local community, adding new meaning to an old landmark.

© Todor Todorov
© Todor Todorov

Comments are closed.