Concrete Library / AGIT STUDIO

Concrete Library / AGIT STUDIO

© KyungsubShin© KyungsubShin© KyungsubShin© KyungsubShin+ 24

© KyungsubShin
© KyungsubShin

“The library house is accessible via a dead end 30 meters. The existence of this narrow and long alleyway alone seems to remind someone of romance and curiosity, and someone of unforeseeable hardship. The angle that the site can give is limited, so the photo does not show the solid library house sitting with the courtyard. As you inadvertently walk along the silently open door, the gradual experience of unexpectedly encountering a library house is real.

© KyungsubShin
© KyungsubShin
First floor plan
First floor plan
© KyungsubShin
© KyungsubShin
© KyungsubShin
© KyungsubShin

Urban regeneration, renovation, old buildings in blind spots – It is a work that has long been envisioned and contested for a fundamental renaissance rather than a temporary measure for the “old buildings in blind spots” that have been left in various places of the city without being able to change and resolve due. current building laws and parking lot laws. The new programs – Library with detached house – are accommodated in conditions such as the land sitting at the end of the narrow lane, a 30-year-old cement brick building, the soil subsiding, the land that cannot be built new , and adjacent buildings on all sides.

© KyungsubShin
© KyungsubShin

Tectonic Concrete – Structural considerations were important in the renewal plan for the existing building, which had started to sag. For this, “the active application and variation of the material properties of concrete” is applied consistently throughout the work to reveal the architectural theme. Concrete is not only a constructive solution and logic for foundations and structures, but also constitutes floors and texture finishes, interior spaces and furniture. The ‘Concrete Library’ project can be represented as ‘Concrete Tectonic’.

Section 2
Section 2
© KyungsubShin
© KyungsubShin

The new concrete reconstructs an existing building that is 30 years old by closing it from the foundation. In other words, the “old brick masonry wall” serves as the formwork for the “new concrete wall”. The thickness of the combined physical wall (600mm) which creates deep volume and shadow is the thickness of the previous 30 year period. On the other hand, as if different eras were facing each other, the “old brick wall” and the “new concrete wall”, which exist with a gap, form a new space such as a buffer and a terrace.

© KyungsubShin
© KyungsubShin

The exterior of the old wall was painted red so that the old and the new could be seen and recognized. The most important meaning of the “Concrete Library” renovation project is to approach the “old cement brick building” commonly produced in the 60’s and 80’s with a new perspective and a new method. Deciding on the direction of the permanent “wet-concrete method” rather than the “dry method (steel reinforcement + exterior replacement)” of “minimum access”, which is generally applied to small buildings, it was intended that the structure, exterior, spaces, material, texture and history of concrete itself.

© KyungsubShin
© KyungsubShin



Source link

Comments are closed.