Caritas Social Center Innovation and Quality of Life / TEKTUM

Caritas Social Center Innovation and Quality of Life / TEKTUM

© Alexandru Fleşeriu© Alexandru Fleşeriu© Alexandru Fleşeriu© Alexandru Fleşeriu+ 33


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    1130 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

Text description provided by the architects. During the planning and execution process, our objectives were: to create a functional building that meets all expectations; the effect of the building on people must positively serve the institution; by building this house, the city will gain an urban and contemporary building; to support the investment with realistic, achievable and profitable solutions. To achieve these goals, we kept the existing building, rebuilt it and extended it (hoping in this way to keep the memory of Sütő András alive in the house). It was important for us to build in the adjoining partitions.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

Local regulations permitted the use of fillers. So we closed the existing building on the street front to the neighboring site as if it had an interior and exterior brick coat. The proportioning of the main facade appears to be a recessed mould. The new proportion was removed from the plan of the street facade, so we created an urban forecourt serving as future parking for vehicles, bicycles and the pedestrian entrance.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

The new building creates a sort of boundary between the street space and the inner courtyard, which thus becomes a protected, welcoming and convivial interior space. The recessed area was determined by the height of the neighboring buildings, the static load capacity of the existing building, the sunlight and the shade of the building. Taking all this into account, we created a two-story building. The new wing is also two-storey.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

The lot was built with an L-shaped housing complex placing the reception (welcome area) on the ground floor and the functions requested in the wing. We have created a small garden in front of the street so that there is a square paved space in front of the entrance. Thanks to this solution, the entrance to the building is spacious and spectacular. The covered pedestrian entrance creates an axis that crosses the entire building and connects the public exterior part to the intimate interior garden.

Ground floor
Ground floor
First floor
First floor

The building partially surrounds an enclosed interior garden. The extension has been designed in such a way as to provide the garden with maximum natural light and sunshine. The ground floor courtyard was imagined as a covered space with movable garden furniture and a pile of artificial soil. The upstairs terraces intersperse the facade. In this way, the large conference room has a pleasant view of the ground floor garden.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

The reception, the welcoming space on the ground floor represents a transition between the outside world and the protected interior space. It works like an agora, the building communicates through it with the outside world. The stairs and the elevator are accessible from the entrance area which leads to the upper floor for the functions.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

The wing of the building houses the requested functions and at the same time surrounds on two sides a protected inner garden. The existing building houses the home dispensary and its units (device preparation unit, hazardous waste storage unit, office), as well as the motor development department, while in the new parts we have planned lecture halls and therapy rooms.

On both floors there are toilets. The rooms on the ground floor have direct access to the garden, while the Caritas school on the upper floor and the large conference room have their own terraces. On the ground floor there are rooms for babies, as well as rooms for motor skills and a medical dispensary, while the upper floor houses offices, the Caritas school and a large multifunctional conference room. capacity. Next to the multifunctional room, there is a small coffee area which is reserved for colleagues, guests and all event participants. The coffee space can only be used to prepare the necessities of the planned events (guests, program participants), and for colleges it provides space for a snack.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

When choosing the material, we kept in mind: the materials of the existing building; to define the character of the building, we tried to use traditional building materials; the future durability of the building; to use such modern and durable materials and solutions over time. We decided to use a vertically fluted eggshell colored plastered surface for the existing building which is closed off by a charismatic concrete ledge. In the case of new parts, we have designed a cover in rough bricks and a filling in wood.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

We worked with different patterns for the brick facing of the garden and the cornices. The ground floor of the interior courtyard has been clad in wood, thus visually enhancing the privacy of the interior garden. We intended to leave this raw wood siding. For ledges and awnings, we created laminated wood eaves. The window and door frames are made of wood.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

Greater utility was an important issue in the case of the courtyard sidewalks. For this reason, the ground part was paved with cubes. We used big cubes and larger grouts in the middle (so plants and grass can easily grow), while next to the building we used smaller cubes and closed groups. In the case of the interior spaces, an important issue was the uniform use of materials, the oak veneer which imparts warmth and color. The laminated wood frame of the amphitheater provides rhythm and partitioning to this space.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

The building has a system of water supply, sewage. The building’s heat supply is solved by gas heating and is equipped with a ventilated energy recovery pump. Energy efficiency was very important to us, and therefore right from the planning and preparation phase, we based our work on the PHPP (Passive House Planning Package) principles. The building already had accurate consumption data during planning and from the time of its operation it is classified as a near-zero emission building.

© Alexandru Fleşeriu
© Alexandru Fleşeriu

Comments are closed.