Camps Bay House / Malan Vorster Architecture Interior Design


Camps Bay House / Malan Vorster Architecture Interior Design

© Adam Letch© Adam Letch© Adam Letch+ 21

© Adam Letch
© Adam Letch

Text description provided by the architects. This residence in Camp’s Bay is characterized by a steep slope from street level to the Atlantic Ocean in the west with solar reflections, has a backdrop of Lion’s Head to the Twelve Apostles, exposed to the strong winds from the southeast .

© Adam Letch
© Adam Letch
Sitemap
Sitemap
© Adam Letch
© Adam Letch

The building responds to the streetscape with two floors. The building is set back from the street in order to preserve the existing mature trees, which form part of the established garden and serve as focal points. The mass of the building is expressed in simplified robust shapes and pure geometric shapes, and arranged vertically in a three-part stacking diagram:

© Adam Letch
© Adam Letch
Section
Section
  • A natural stone plinth grows off the slope of the site and connects to the lower garden. It accommodates the guest suite, family rooms, TV lounge and covered terrace.
  • The intermediate level engages with the entrance from the street and is the social nucleus of the house. Sliding doors allow exterior and interior living spaces to blend together. The elevation above the slope of the site offers a view of the sea and the Twelve Apostles. An entertainment terrace with wooden pergola is projected into the view.
  • A cube floating on the first floor; two facades are open to views on either side, and two sides are mainly held solid to ensure privacy from neighbors. It is a container for the parent area; bedroom and private living room (with sea view), and office and bathroom-dressing room (with view of Lion’s Head).
© Adam Letch
© Adam Letch
© Adam Letch
© Adam Letch

An atrium is hollowed out in the two upper levels and organizes the progression of the spaces. The experience of light along the route plays an important role; a light scoop curved roof reflects southern light into the atrium, ensuring a bright interior.

© Adam Letch
© Adam Letch

Climate control and privacy are provided by an adjustable and swiveling screen on the street side, sliding shutters to regulate the western exposure and pergolas to provide shade. The mass of the building is arranged to house the interior and exterior spaces of the south-east. The shutter details, with flares cut into the wood, explored patterned filtering of light as a design opportunity.

© Adam Letch
© Adam Letch



Comments are closed.